Vigil

Tiffany Docherty
Martin Compston isCraig Burke
Craig Burke

Gdzie obejrzeć Vigil serial online?

Vigil: Tajemnicze zniknięcie szkockiego trawlera rybackiego i śmierć na pokładzie okrętu podwodnego HMS Vigil doprowadza policję do konfliktu z marynarką wojenną i brytyjskimi służbami bezpieczeństwa. DCI Amy Silva i DS Kirsten Longacre prowadzą śledztwo na lądzie i na morzu w sprawie spisku, który dotyka samego serca bezpieczeństwa narodowego Wielkiej Brytanii. Niemal jednoczesne zniknięcie szkockiego statku rybackiego oraz tajemnicza śmierć na pokładzie atomowego okrętu podwodnego Trident HMS Vigil stają się przyczynkiem do burzliwego śledztwa. W tle – konflikt pomiędzy Królewską Marynarką Wojenną, brytyjskimi służbami bezpieczeństwa i policją.

Opis serialu

Nowy serial BBC (u nas na Canal+ Seriale) intryguje obsadą i oryginalnym pomysłem na miejsce zbrodni. Po połowie sześcioodcinkowego sezonu widać już, że nie wszystkie nadzieje udaje się spełnić. Być może kolejne odcinki każą mi wrócić do wysokiej oceny, która miałam po odsłonie pilotowej, ale póki co „Vigil” zaliczyłabym raczej do kategorii „nie zaszkodzi, ale i nie zachwyci”.

Trochę szkoda, bo jeśli ma się w głównych rolach Suranne Jones („Doktor Foster„, „Gentleman Jack”) i Rose Leslie („Gra o tron„, „Sprawa idealna”), a na dodatek połowa śledztwa toczy się na łodzi podwodnej, to można było zdziałać cuda. Jednak Tom Edge, twórca między innymi „Lovesick”, tym razem postawił na momentami wciągającą, ale w innych scenach przewidywalną śledczo-sensacyjną rozrywkę.

Fabuła serialu

Amy Silva (Jones) musi rozwiązać sprawę rzekomego przedawkowania narkotyków przez Craiga Burke’a (Martin Compston, „Line of Duty”). Problem w tym, że łódź podwodna Vigil z racji misji nuklearnej, stanowiącej dla marynarki priorytet ponad losem pojedynczych osób, na razie nie wróci do portu. Śledcza musi więc dać się zamknąć na podwodnym okręcie i tam, nie wiedząc, komu może zaufać, demaskować zbrodnie. Których, jak łatwo się domyślić po obejrzeniu w życiu paru seriali, będzie więcej, niż się Amy na początku wydaje.

Mamy tu oczywiście również obowiązkowy wątek prywatnej traumy, z którą zmaga się Silva, a która utrudnia jej przebywanie w tak klaustrofobicznej przestrzeni. W najmniej odpowiednich momentach śledztwa Amy nawiedzają wspomnienia ze stopniowo odsłanianego przed widzami wypadku. Tymczasem nawarstwione komplikacje w pozornie prostej sprawie nie pozwalają przewidzieć, jak długo bohaterka utknie na pokładzie Vigila i będzie musiała walczyć nie tylko z wrogością marynarzy, ale i ze sobą samą.

Vigil serial online cda zalukaj za darmo

Vigil
Oryginalny tytuł Vigil