Q-Force

Sep. 02, 2021

1Sezon 1 Sep. 02, 2021

Sean Hayes isSteve Maryweather (voice)
Steve Maryweather (voice)
Gary Cole isDirk Chunley (voice)
Dirk Chunley (voice)
David Harbour isBuck (voice)
Buck (voice)
Patti Harrison isStat (voice)
Stat (voice)
Matt Rogers isTwink (voice)
Twink (voice)
Wanda Sykes isDeb (voice)
Deb (voice)
Gabe Liedman isBenji (voice)
Benji (voice)

Gdzie obejrzeć Q-Force serial online?

Q-Force: Superszpieg gej i przebojowy oddział LGBTQ chcą dowieść swojej wartości wobec agencji, która nie doceniła ich talentu. Dzisiaj West Hollywood, jutro cały świat!

Opis serialu

Steve Maryweather, czyli agent Mary, był kiedyś złotym chłopakiem Amerykańskiej Agencji Wywiadowczej (AIA). Potem jednak ujawnił, że jest gejem. Nie mogąc go zwolnić, agencja wysłała go do West Hollywood, licząc na to, że zniknie jej z oczu na dobre. Zamiast tego Steve zebrał oddział nieprzystosowanych geniuszy LGBTQ+. Oprócz Mary w ekipie Q-Force znaleźli się: zdolna mechanik Deb, mistrz przebieranek Twink oraz hakerka Stat. Po dziesięciu latach oczekiwania na pierwszą oficjalną misję Mary postanawia udowodnić agencji, która odwróciła się do niego plecami, że popełniła błąd i namawia ekipę Q-Force do buntu. Gdy udaje jej się rozwiązać pierwszą sprawę – na własnych warunkach – AIA niechętnie przyznaje nietypowym szpiegom oficjalny status aktywnych tajnych agentów terenowych. Gdzie jest haczyk? Q-Force musi przyjąć w swoje szeregi nowego członka – heteroseksualnego agenta Bucka.

Obsada serialu

Komedia, w której niemal wszyscy główni bohaterowie są postaciami LGBTQ+ to powiew świeżości. Nowatorskie są też postacie należące do tytułowej ekipy. Serial „Q-Force” nie skupia się jedynie na reprezentacji queerowej za pośrednictwem bohaterów, ale także w obsadzie. W oryginale głosów protagonistom użyczają Sean Hayes, Gary Cole, David Harbour, Patti Harrison, Laurie Metcalf, Matt Rogers, Wanda Sykes i Gabe Liedman, który jest też twórcą kreskówki, pracującym jako scenarzysta przy takich serialach jak „Broad City” czy „Brooklyn 9-9„. Hayes, Rogers i twórca Liedman są gejami, Sykes identyfikuje się jako lesbijka, a Harrison jest transpłciową kobietą. Zadbano więc, by reprezentacja osób queer pojawiła się nie tylko w warstwie fabularnej.

Zwiastun Q-Force oburzył środowisko LGBTQ+

Trwa Miesiąc Dumy, a Netflix po raz kolejny aktywnie wspiera środowisko LGBTQ+ specjalną kampanią, widoczną także w polskich miastach. Ale tym razem ewidentnie nie wyszło. Platforma wypuściła pierwszą zapowiedź animacji „Q-Force”, opowiadającej o grupie homoseksualnych szpiegów. Efekt jest zdecydowanie odwrotny od zamierzonego.

Zwiastun trwa niecałe 40 sekund – jednak to wystarczyło, by większość oglądających go osób ostro zareagowała na ukazany w nim obraz społeczności LGBTQ+. Do głównych zarzutów należy karykaturalny wizerunek osób LGBTQ+ i stereotypowe podejście, w którym „bycie gejem” to jedyna cecha charakterystyczna danego bohatera. Nie brak też niesmacznych żartów, oscylujących wokół sfery seksualnej.

Q-Force serial online cda zalukaj za darmo

Q-Force
Oryginalny tytuł Q-Force