Przeminęło (2020)

Mar. 01, 2021

1Sezon 1 Mar. 01, 2021

Gdzie obejrzeć Przeminęło (2020) serial online?

Przeminęło (2020): Historia o buncie, miłości i pragnieniach grupy młodych ludzi, osadzona w czasach wielkiego historycznego zgiełku lat 1981-1993. Bohaterowie prowadzą beztroskie życie i na swój sposób odnajdują się w szarej Polsce. Wszyscy zderzają się z brutalnym czasem stanu wojennego, w którym świat każdego wywraca się do góry nogami.

Fabuła serialu

„Przeminęło” to ponadczasowa historia miłosna, oparta na kultowym „Przeminęło z wiatrem” Margaret Mitchell. Słuchowisko przenosi nas ze Stanów Zjednoczonych czasów wojny secesyjnej do okresu historycznej zawieruchy w Polsce, która jeszcze nie była na powrót Polską, która walczyła o wolność. Oto rok 1981, rok wprowadzenia kartek na mięso, wyprodukowania setnego malucha, założenia zespołu Republika, ale przede wszystkim rok szarej chmury stanu wojennego, która zawisła nad krajem. Pod tą chmurą zaś znalazły się Tary Śląskie, a w niej Róża, Czarek, Jurek, Malwina, Robert i wszyscy ci, w których gniew młodych musiał zamienić się w bunt narodu.

Największa produkcja oryginalna Storytel tego roku

Jak na największą produkcję oryginalną tego roku przystało, oprócz składanki ze ścieżką dźwiękową, powstał również niezwykły zwiastun słuchowiska w formie filmu krótkometrażowego.
– W Storytel lubimy rozpocząć doświadczanie historii przez użytkownika, zanim założy słuchawki i włączy naszą aplikację. Dlatego zdecydowaliśmy się zwizualizować jedną z głównych scen słuchowiska i przedstawić ją w formie krótkometrażowej. W czerni i bieli. Film pokazuje studniówkę z 1981 roku, czyli ostatni dla bohaterów moment beztroski przed wybuchem stanu wojennego. Udało nam się do jego realizacji zaprosić Michała Marczaka jako reżysera i Łukasz Żala, który był odpowiedzialny za zdjęcia. Film miał premierę na piątkowej gali otwarcia tegorocznego Festiwalu Mastercard Off Camera. Dodatkowo, aby zabrać naszego użytkownika wyobraźnią do świata lat 80., postawiliśmy na klasyki rocka z tamtej dekady, a numer „Byłaś serca biciem” Andrzeja Zauchy, wypuszczamy w świat w nowej, świeżej aranżacji autorstwa Igora Nikiforowa oraz w wykonaniu Króla, niezwykłego artysty. Mamy nadzieję, że będzie to uczta dla wyobraźni naszych użytkowników z wielu powodów – mówi Jakub Barzak ze Storytel, autor koncepcji kreatywnej filmu.

Przeminęło (2020) serial online cda zalukaj za darmo

Przeminęło (2020)