Maradona: Blessed Dream

Doña Tota
Jean Pierre Noher isGuillermo Coppola
Guillermo Coppola

Gdzie obejrzeć Maradona: Blessed Dream serial online?

Maradona: Blessed Dream: Serial biograficzny o legendzie futbolu. Młodość i kariera argentyńskiej legendy piłki nożnej, Diego Maradony.

O serialu

Losy Argentyńczyka były wielokrotne przenoszone na duży ekran. W przeszłości sięgnął po nie nestor bałkańskiego kina, Emil Kusturica, ale też twórca nominowanej do Oscara Amy, Asif Kapadia. Wkrótce na Netfliksie pojawi się także najnowszy film Paolo Sorrentino, To była ręka Boga, do którego Włoch wprowadził wątki dotyczące swojego wieloletniego idola. Zainteresowanie Maradoną nie powinno dziwić – nie dość, że przez wiele lat grał na bardzo wysokim poziomie, to kamera i reflektory go uwielbiały. Krążyły też wokół niego liczne kontrowersje: borykał się z uzależnieniem od narkotyków, był oskarżany o wykorzystywanie seksualne swojej partnerki i otwarcie manifestował swoje radykalne poglądy polityczne.

Diego Armando Maradona

25 listopada minie rok od nagłej śmierci jednego z najbardziej utytułowanych piłkarzy wszech czasów. Z reprezentacją Argentyny zdobył złoto i srebro, ale kibice zapamiętali go także z występów w FC Barcelona, SSC Napoli i Sevilla FC. Według federacji FIFA został też uznany za najlepszego zawodnika grającego w XX wieku, ale po zejściu z boiska aktywnie pracował jako trener. Bez nakreślenia losów Diego Maradony trudno opowiedzieć historię współczesnego futbolu, o czym wiedzą nie tylko eksperci sportowi, ale i reportażyści czy reżyserzy.

Kolejne dzieło poświęcone Maradonie jest o tyle ciekawe, że nie zamyka się w formie jednej pełnometrażowej produkcji, a jest dziesięcioodcinkowym serialem. Hiszpańskojęzyczne Maradona: Blessed Dream zostało wyreżyserowane przez Alejandro Aimettę i trafi do katalogu platformy streamingowej Amazon Prime Video. Seria prześledzi całe życie Argentyńczyka, ukazując zarówno jego początki w Argentinos Juniors, jak i drogę na sam szczyt kariery. Nie bez powodu protagonistę zagrało w niej trzech aktorów w różnym wieku: Juan Palomino, Nazareno Casero i Nicolás Goldschmidt.

Maradona: Blessed Dream serial online cda zalukaj za darmo

Maradona: Blessed Dream